Veškeré tyto diskuse mi připadají úsměvné a celkem zbytečné. Technická závada se stát může. Kdo z nás nezažil výpadek elektřiny, nefungující železnice, zásobování, třeba v rozsahu několika hodin až několika dní? Zkušenosti s takovýmito výpadky máme asi všichni.
Moje zkušenost je taková, že se z toho člověk nesmí potentočkovat. Je to ale ohraničené dobou tak max 3 až 5 dní. Zažil jsem to, že jsme se kvůli sněhu nedostali ze vsi asi půl dne, proud tu nešel 3 dny, topení mi nešlo 14 dní a vlaky nejezdili jeden den. Chce to v takových případech zůstat v klidu a hlavně nepanikařit. Ale to byl vždy výpadek jen jedné výše uvedené služby či technologie.
Pokud by se jednalo o delší výpadek třeba onoho elektrického proudu, pak jsou veškeré plány a úvahy o připravenosti sice na místě, ale mají svá omezení závisející na ročním období kdy by toto nastalo a také na tom kde se to stane. Jiná situace bude ve městech a jiná na vsi nebo na horách. Města jsou kritická, tam může být člověk připraven sebe lépe, ale tam by se vše začalo hroutit nejdříve. Vesnice to je jiná.
Ale nakonec by to vše skončilo asi jako vojenská operace. I sebelépe naplánovaná operace se podělá hned na začátku.
Pokud by se jednalo o výpadek proudu který by trval déle a ovlivnil by v zimě dodávky tepla, zásobování, výrobu potravin atp. pak je otázka co by bylo příčinou. pokud by to nebyla technická závada, pak by se asi děli věci. Pak by musel nastopit stát aby udržel pořádek. A jak jsem psal hlavně města. Vesnice by asi byla na tom lépe.
Takže hlavně klídek. Nejhorší smrt je z vyděšení.